Knubbel
Historie geschiedenis vroeger en militair
Het is al weer even geleden dat we een restauratieproject gedaan hebben, dus tijd voor iets nieuws.We gaan op de Engelse tour.Er was een keuze tussen Bedford MWC of Morris C, door diverse omstandigheden werd het een C8.De wagen staat ruim 15 jaar stil.
15 CWT staat voor het laadvermogen van de wagen. De Romeinse letter C is het symbool voor 100 (hundredweight)Dus eigenlijk staat er C weight. Zo schrijven de Britten ook “lb” voor pound, rare jongens hoor.Het laadvermogen van deze wagen is dus 762 kg.Achterop open wagens stond in WW2 de volgende tekst: Load not to exceed 15 cwt
Korte Historie
In het begin van WO2 hadden de Britten zeer veel Morris Commercials 8 cwt type PU, in Duinkerken werden de meeste achtergelaten.De Duitsers hebben er hier nog veel van gebruikt. Later zijn ze nog gebruikt in Afrika. Dit was de CS8Omdat de wagen te licht werd bevonden kwam er een 15 cwt versie C4 met een 6 cylindermotor 4×2, In 1942 kwam er ook een 4 cylinder met 4-wielaandrijving, dit werd de C8.Voor het eind van de oorlog kwam er ook nog een Tractor C8 F.A., een Chassis C9/b, een Lorry C8 portee en een Tractor C8/p A.T.
Opmerkelijk ! Alles is opmerkelijk aan een Engelse wagen, maar enkele voorbeelden zijn:De maat van de bouten en moeren (Metrische maten en US inch maat sleutels passen niet)De C8 4×4 heeft speciale velgen die alleen geschikt zijn voor “British Wheel” (alleen in de maat 900×16)Verder heeft de wagen een ingebouwde compressor om de banden op te pompen en een P.T.O. aandrijving.
BOEKEN: Operation manual Morris 15cwt (book 101/ML 1A) Maintenance manual and instruction book F.A C/8, C9/B, A.T. Portee, A.T. C/8, A.T. C/8p (book no.101/ML 1B) Drivers handbook trucks 15cwt. 4×4 GS wireless, light warning and air compressor (book no. 100/ML 5) Partslist Commercial C
28-11-2009 De wagen boven de smeerput getrokken en plaatdelen verwijderd. Een algehele inspectieronde. Alle olie uit de wagen verwijderd. bougies en ontsteking verwijderd (vooral de bougies zaten zeer vast) Oliefilter verwijderd en ontmanteld, daarna zuiver gemaakt, geschuurd en gespoten. Het was even wennen, maar het begin is gemaakt. Als we de motor weer op gang hebben zijn de remmen aan de beurt, daarna de bedrading. Daarna kentekenkeuring bij RDW, en daarna pas gaat de wagen helemaal uit elkaar voor restauratie.
12-2009 Ondertussen meer info verzameld over de verf die gebruikt werd in de oorlog, gelukkig wordt deze nog steeds gemaakt. In de kleurenwaaier British Standard 381C staan ze mooi afgedrukt. Een voorbeeld is te vinden op http://www.e-paint.co.uk/BS381%20Colourchart.asp?pType=&pFinish= De kleuren groen 222 t/m 225 waren veel gebruikt, evenals 633 R.A.F. blue. daarnaast zijn er nog (vooral in Afrika vele bruine tinten en Khaki gebruikt, keuze genoeg dus. Verder alle bedrading gecontroleerd, luchtfilter zuiver gemaakt en accu aangesloten, we hebben stroom op de meters! Helaas kreeg ik de startmotor nog niet aan het draaien, volgende keer hopelijk meer geluk.
24-12-2009 Het valt niet mee om ontstekingsdelen te vinden voor de C8, gelukkig heeft de MG-T bijna dezelfde ontsteking (enkel de grondplaat en de verdelerkap zijn iets anders gevormd). De puntjes zijn met een kleine aanpassing bruikbaar en ook de rotor past. Nu hebben we eindelijk een vonk ! Een nieuwe poging gewaagd om te starten, helaas de Autovac zuigt geen benzine aan? Met een losse kan benzine naar de carburateur dan maar, hij slaat over en nog eens, hij wil wel. Echter hij loopt niet door, bij nadere inspectie blijkt dat de vlotterkamer vol zit met benzine, toch loopt ie niet.?
Ook de carburateur is gedemonteerd omdat er geen benzine in de cilinder komt, helemaal nagekeken en zuiver gemaakt. Helaas is het probleem hiermee niet opgelost. Daarna het Autovac systeem volledig gedemonteerd, hier waren de pakkingen vergaan. Dan ben je blij dat je tenminste iets vind waar het aan kan liggen. Nadat alles weer op zijn plaats zit nieuwe pogingen om te starten. Maar nee, hij wil nog steeds niet ??? Als ik hem laat ruiken via de luchtfilter slaat hij 2 keer over, echter brandstof aanzuigen via de normale weg doet hij niet. De pakking is nieuw en er zit brandstof in de carburateur. Ook de inlaat zuigt aan, wat is dan het probleem? Goede ideeën zijn erg welkom.
08-01-2010 Deze week de compressie getest, cilinder 4 heeft geen druk! Daar zit dus het probleem. Eerst de kleppen maar eens gesteld (inlaat 0,003 inch – uitlaat 0,018 inch). Geweldige vooruitgang op de eerste 3 cilinders, maar 4 doet nog steeds niet mee. Er zit niets anders op dan de motor open te maken, veel werk, maar het kan niet anders. Bijna alles is los nu, alleen de cilinderkop wil er nog niet af na 25 jaar, dat heeft geduld nodig. Het is overigens opvallend hoeveel de morris lijkt op een Chevrolet als het neusje er af is.
De Morris is intussen gevorderd! De motor is weer dicht en alle cilinders geven nu een gelijke druk van 7,5 atm. De stuuras is gereviseerd en de complete bovenbouw ligt er nu af. De motor heeft ook al weer gelopen! Ik heb banden gevonden in de juiste maat en profiel die nog redelijk genoeg zijn om te gebruiken. Om de bedrading te vervangen moet de dynamo eraf, en ja hoor, alweer problemen. Deze wordt aangedreven door de distributieketting en er is speciaal gereedschap voor nodig om te verwijderen. Bovendien blijkt een beugel die nodig is om te spannen afgebroken te zijn, en natuurlijk is dat van gietijzer. Speciaal gereedschap gaan we namaken, daarna iemand vinden die gietijzer kan lassen.